Glas in lood

Als we het hebben over glas in lood, dan hebben we het over een oud ambacht. Vroeger was het niet mogelijk om grote stukken glas te maken. Daarom werden er kleinere stukken aan elkaar verbonden door middel van loden strips die op de kruisingen aan elkaar gesoldeerd werden.
Het raam moest natuurlijk wel waterdicht zijn.
Daarvoor werd tussen de loodlijst en het glas kit aangebracht dat bestond uit o.a. lijnzaadolie en krijt. Het ambacht van glas in lood heeft zich door de eeuwen heen met alle bouwstijlen mee ontwikkeld tot decoratieve kunstvorm.

Onze Kennis & Ervaring

0
jaar ervaring
0
klussen met glas
0
huizen voorzien van nieuw glas
Glas in lood vis motief

Wij kunnen de isolatiewaarde van uw glas in lood raam verbeteren.

Uiteraard gaan we eerst samen in gesprek en luisteren heel goed naar uw wensen. Wij zijn een deskundige en betrouwbare gesprekspartner.

Heeft u de wens om de isolatiewaarde te verhogen?
Een glas in lood raam heeft van zichzelf geen hoge isolatiewaarde. Dat houdt niet in dat er geen mogelijkheden zijn om deze te verbeteren. Er zijn twee mogelijkheden die er voor zorgen dat de isolatiewaarde van uw glas in lood raam verbeterd wordt.

Glas in lood in isolatieglas

Het is mogelijk om glas in lood in isolatieglas te zetten. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee.

 • Warmteisolatie. Het isolatieglas zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft.
 • Geluidsisolatie: Door het isolatieglas zal ook de hoeveelheid geluid dat naar binnen komt, significant minder worden.
 • Gemakkelijker schoonhouden
 • Het glas-in-lood blijft in perfecte staat
 • Inbraakpreventie: Isolatieglas is een stuk dikker en dus moeilijker voor inbrekers om kapot te krijgen.
 • Geen condensvorming

Hoe gaat het in zijn werk

Bij het inbouwen van glas-in-lood tussen isolatieglas wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd y-profiel (lood). Dit is een randprofiel wat tussen de afstandhouders in de dubbele spouw van het dubbelglas wordt ingebouwd, zodat het glas-in-lood hiertussen wordt geklemd.

Hierdoor maakt het glas-in-lood geen contact met de ruiten aan de buitenkant, waardoor de isolatiewaarde optimaal is. Bij het inbouwen van oude panelen dienen deze eerst gerestaureerd en in maat verkleind te worden, zodat de originele glasmaten corresponderen met de dubbelglas ruiten.

Bovenraam glas in lood
Glas in lood verwerkt in een deur
Maar er zijn ook nadelen als u kiest voor deze optie.
 • Er is kans op verkleuring van het patina waarmee het lood een authentieke donkere uitstraling krijgt (nieuw lood is zilverkleurig en tussen het isolatieglas zal het niet verouderen)
 • Er wordt uiteraard uiterst zorgvuldig gemonteerd, maar er bestaat altijd een kleine kans op vuil tussen het glas. De randen en hoekjes zijn moeilijk schoon te krijgen en er kan altijd een haartje of vingerafdruk blijven zitten. Dit is geen reden voor reclamatie
 • Uitstraling: door de spiegeling van de buitenste ramen wordt de bijzonder lichtinval van vooral gekleurd of cathedraalglas iets veranderd
 • Er kan geen kit gebruikt worden tussen het isolatieglas. Dat houdt in dat het glas in lood niet met kit ingewassen kan worden. De kans bestaat dat het paneel na verloop van tijd wat gaat zakken of buigen.
 • Normaliter heeft isolatieglas een levensduur van 10 tot 30 jaar. Er komt een moment dat het isolatieglas lek raakt en er condens ontstaat tussen het glas. Het gewicht van het glas in lood paneel drukt op de afstandhouder. Dit zorgt er voor dat er een hoger risico is op lekramen. U krijgt geen garantie op dit glas.
Glas in lood met een ruit patroon
Voorzetraam voor glas in lood raam

Het is ook mogelijk om een voorzetraam te plaatsen voor het glas-in-loodpaneel om zo een hogere isolatiewaarde te krijgen.

U heeft dan niet de nadelen van glas-in-lood in isolatieglas, maar ook niet de voordelen.

Wij kunnen u een advies geven voor uw situatie, maar het is altijd een persoonlijke afweging welke keuze u maakt.

Vragen over glas in lood?
Kom langs in onze showroom!
ADVIES VAN DE KENNER?