Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen Geldersch Glasbedrijf

Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden. 

Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen u graag. 

Veiligheidsglas is de benaming voor glas dat letselbeperkende eigenschappen heeft. De meest bekende soorten veiligheidsglas zijn: 

  • Gehard glas: dit is glas dat tot wel 6x sterker is dan gewoon glas van dezelfde dikte. Als dit glas kapot gaat valt het in 1000 kleine brokjes.

     

  • Gelaagd glas: dit glas bestaat uit 2 stuks enkel glas met één of meerdere folie ertussen. Bij een breuk blijft het glas aan de folie bij elkaar.

Alles over veiligheidsglas leest u hier.

Veiligheidsglas is onder te verdelen in 4 categorieën namelijk: kogelwerend glas, brandwerend glas, inbraakwerend, letselbeperkend glas. Elke categorie heeft verschillende classificaties.

Kogelwerend glas in onder te verdelen in verschillende klassen. Hieronder vindt u ter indicatie een klasse-indeling volgens de EN-1063:

BR-1 Karabijn .22
BR-2 Pistool 9mm Luger
BR-3 Pistool .357 Magnum
BR-4 Pistool 44 Remington
BR-5 Karabijn 5.56
BR-6 Karabijn 7.62 NATO
BR-7 Karabijn 7.62 Kalasjnikov
1SG Jachtgeweer
2SG Jachtgeweer

Naast dat kogelwerend glas onder te verdelen is in klassen, heeft dit glas nog een toevoegen namelijk S (splinterend) en NS (niet splinterend). Bij een klasse met toevoeging NS komen geen gevaarlijke splinters vrij die u kunnen verwonden.

Ja, de brandweer of keurende instantie moet kunnen zien welke classificatie van brandwerend glas aanwezig is. Daardoor is er aantoonbaar bewijs welk type glas waar geplaatst is en of het voldoet aan de vastgestelde normering.

Nee, bij breuk vallen er nog steeds splinters en scherven van dit glas af. Wel kunt u stellen dat  draadglas zeer licht letselbeperkend en zeer licht inbraakwerend is.

Krypton is een soort edelgas (net zoals argon), wat tussen de binnen en buitenruit in de spouw zit.
Krypton heeft een hogere isolatiewaarde dan argon en wordt vaak toegepast bij monumentale panden met dunne ruiten, om zo te isolatiewaarde alsnog te verhogen.

Gehard glas is glas dat met chemische of thermische behandeling sterker wordt gemaakt. Dit glastype is tot wel 5 keer sterker dan normaal dubbel- of enkelglas. Dit glas is zeer geschikt voor plekken waar veiligheid voorop staat, zoals een glazen balkon of douchewand van glas.

Gelaagd glas bestaat uit 2 op elkaar gesmolten glasplaten met daartussen een folie. Dit pakket wordt door middel van vacuüm en hoge temperatuur aan elkaar versmolten. 

Die folie voorkomt dat het raam uit elkaar valt bij een breuk en zorgt ervoor dat het glas blijft ‘plakken’ aan het folie. Hierdoor ontstaan er geen gevaarlijke scherven waar u zich aan kunt bezeren. Gelaagd glas is onder te verdelen in verschillende categorieën en soorten (gekleurde) folies.

Al het glas wordt verzameld door Vlak Glas Recycling Nederland (VRN) en zij zorgen ervoor dat het glas schoongemaakt wordt en klaarstaat voor recycling.

De folie tussen gelaagd glas noemen wij ook wel polyvinylbutyral (PVB-folie). Als de PVB-folie langdurig wordt blootgesteld aan vocht, laat de folie los van de glasbladen en krimpt. Dit is goed door het glas heen te zien en begint altijd bij de randen van het glas.

Een glasbreuk ontstaat als er te grote temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas zitten. Hierbij moet u denken aan temperatuurverschillen die groter zijn dan 30 graden Celsius.

U kunt de kans op een thermische breuk verkleinen door ervoor te zorgen dat de ruit kan ademen. Het is belangrijk dat de temperatuur weg kan. Hang de gordijnen niet te dicht op het glas en zet geen voorwerpen tegen de ruit, zoals vazen of kussens. Ook is het van belang dat aan de buitenkant geen zonwering half voor het raam hangt. Doe de zonwering of op en of dicht.

Een thermische breuk heeft een bijzonder breukpatroon. Het begint altijd haaks van de rand en krijgt daarna een grillig profiel.

Heeft u een onbeantwoorde vraag?
Vraag het ons
Hallo! Waar kan ik u mee helpen?